Saturday, July 20, 2013

Info IT : Cara nak pastikan Handphone Original @ Tidak

Pengenalan Handphone AP Set & Original

Tahukan anda, kebanyakan model handphone sekarang telah mengeluarkan AP set yang mirip dengan original. Diingatkan anda supaya berhati-hati terutama semasa hendak membeli handphone baru. Terdapat beberapa perbezaaan antara handphone original dengan handphone AP set. Mari kita kongsikan bersama maklumat mengenai handphone ini memandangkan masih ramai lagi belum mengetahui akan hal ini.

Produk AP Set (Authorized Product) mempunyai kualiti yang sama 100% seperti Original tetapi, anda perlu tahu bahawa dia bukanlah pengedar yang diiktiraf oleh pengeluar handphone tersebut. Misalnya Nokia, Asia Mobile, uTNT dan VSCOM merupakan di antara pengedar AP Set bagi Nokia tetapi mereka tidak diiktiraf. Untuk original pula, Zithron dan Avaxx adalah pengedar Nokia yang sah. Perbezaaan Handphone Original vs AP Set

Pertama, dari segi warranty. Handphone original akan mendapat warranty dari syarikat pengeluar utamanya sendiri contohnya seperti Samsung mendapat warranty daripada Samsung Malaysia Electronic (SME) dan iphone dan ipad mendapat warranty daripada Apple. Jangkamasa warranty bergantung kepada syarikat terbabit. Selalunya warranty bagi handphone original adalah 12 bulan atau 24 bulan. untuk handphone AP pula, warranty adakah daripada syarikat yang mengedarkan handphone terbabit. Jadi warranty tersebut tidak akan diterima oleh mana-mana syarikat pengeluar utama. Sebarang kerosakan handphone AP mestilah dirujuk kepada syarikat atau kedai yang mereka beli.

Kedua, perbezaannya adalah dari segi harga. Harga AP Set adalah jauh lebih murah berbanding original. Bukan sikit tau tapi beratus jugak perbezaan harga kedua handphone ni. Tapi AP Set selalunya tak dapat Free Gift seperti original dapat contohnya Galaxy Y AP Set takkan dapat 4 Free Back Cover.

Kalau anda tanya pendapat saya, saya akan beli handphone AP set. Mengapa? Kerana kualitinya adalah sama 100% dan cuma beza pada warranty sahaja. Saya nak tanya, adakah anda akan pergi ke Samsung SME contohnya jika anda pandai jaga handphone anda dengan baik? Sayang rasanya kita membazir, kalau kita pandai jaga nescaya handphone tu akan kekal lama dan takkan mudah rosak. Harga AP Set murah la, jadi dah ada penjimatan kat situ. Kalau AP Set murah RM200 daripada original? Teruja kan? RM200 tu boleh buat macam-macam la. Kalau nak makan pula, boleh kenyang lebih seminggu.

Cara Nak Kenal AP Set / Original / CLONE

1. Original warranty 1 tahun kebiasaannya bagi (Samsung,Nokia,Sony Ericsson, iPhone Etc) kecuali HTC dan Blackberry mempunyai 2 tahun warranty dari Brightstar / Brightpoint. Kadangkala warranty Samsung juga ada 2 tahun bagi model yang baru keluar tetapi hanya boleh didapati di Samsung sahaja.

2. Kalau clone, pastikan anda check internal memory. Kebiasaannya internal memory handphone Clone adalah 2GB - 4 GB sahaja. Jarang ada 8GB dan sangat jarang untuk menjumpai 16GB. Contohnya Original Samsung Galaxy S3 adalah 16GB manakala S3 Clone yang banyak dijual yang mempunyai rupa yang mirip dengan S3 Original adalah 4GB sahaja.

3. Pastikan ada sticker Original di belakang tempat letak battery. Kebiasannya akan terdapat 1 stocker berbentuk bulat. Contohnya Samsung = Sticker bulat ada logo samsung dan bersaiz kecil sahaja.

Cara nak pastikan Handphone Original @ Tidak

1. Dail *#06#
2. Lepas tu akan keluar nombor IMEI [International Mobile Equipment Identity]  handphone korang
  Contoh : 345671047335724
3. Semak nombor IMEI telefon anda di kedudukan 7 dan 8
  Kedudukan ke 7 dan 8 ialah 04
4. Semak no kat bawah ni:
  02 atau 20 dari China = Kualiti Rendah
  08 atau 80 dari Germany = Kualiti Sederhana
  01 atau 10 dari Finland = Terbaik
  00 atau 03 atau 04 dari kilang asal = Sangat Terbaik
  13 dari Azerbaijan = Sangat Kurang Kualiti dan Merbahaya!


Mengenalpasti Original dan AP Set

1. Keluarkan bateri handphone
2. Set Original mempunyai pelekat rasmi syarikat seperti Zitron, Avaxx, T-Choice, Midland dll
3. Set AP pula mempunyai pelekat syarikat seperti Final Choice, CSL dll
4. Tekan *#06# untuk memeriksa 15 digit nombor siri (IMEI)
5. Bandingkan dengan IMEI yang ada ditempat letak bateri dan juga pelekat di kotak telefon
6. Unuk Set Original, nombor siri adalah sama

List sticker Original mengikut model :
HTC - Sis Distribution
Motorola - Midlands / Thorus / Brightstar
Nokia - Zitron AvaXX / i Mobile
Blackberry - Isamart / Brightstar
LG - Thorus
Samsung - Samsung / FMG
Sony Erricson - Midlands / Grandtech / T Choice

46 comments:

Achik Zen said...

kalau 05 bro..dari mana

asriani alias said...

Law 05 cmne plak? Ori ke ta??

asriani alias said...

Law 05 cmne plak? Ori ke ta??

BELLA EVAIDANA (BELLE) said...

Kalau 05?? Reply this asap please

BELLA EVAIDANA (BELLE) said...

Kalau 05?? Reply this asap please

boy pari pari said...

O5 jgak nii???

boy pari pari said...

O5 jgak nii???

elma tan said...

05 lak?ASAP!!

Nor Azah Ahmad said...

05 @ 50 -vietnam, hk,brasil,usa & finland****terbaik

ahchan azly said...

lau 09 pulak dari mana

mohd hairul ehwan(original) said...

06 dari mna ori k local

mohd hairul ehwan(original) said...

Aku beli original set tapi imei yg ke 78 06 dari mana plk original ke local

mohd hairul ehwan(original) said...

Samsung s5

camy said...

check sini http://www.unlockgsmcodes.com/2014/03/05/how-to-check-the-phone-quality-using-imei/

MrMohd Fauzan said...

Sgt terbaik awk..

korie said...

Samsung original made in hongkong?? Why??

Aisyah Chacha said...

kalau 06 dari mana ori kew tak .
asus zenfone 5

Shima Zainal said...

Kalau 06 cmna? Sy bli original set..asus zenfone 5 lte

Ary Qim said...

boss kalau 06 tu dri mane

Ary Qim said...

boss kalau 06 tu dri mane

Ahmad Adnan said...

Samsung...06.. 0ri ke local

zqisya collections said...

sony xperia2-06 plak dr mana

zqisya collections said...

sony xperia2-06 plak dr mana

norma jalin said...

Samsung s6 06 & zenfone 07 Dr mana orI x

@Miss Novel said...

Kalo 07 ori ke tak??? Asus zenfone c

deen said...

As salam 06 samsung ori ke

nurul asyiqin said...

Kalau 07 cm mna plk?

Unknown said...

dah klau original mmg dari china company dri shenzen, eh mcm mane tu,, jawabb?????????????????

aimuni Izati said...

Yang sy punya 02 memang dari china sebb kluaran oppo kan..tapi alhmdulillah stakat nie okey jer,berpuas hatilah wlaupon hrga mencecah nk msuk 2k..tapi sy check punya imei td..alhmdulillah juga ori sy punya phone..fuhh..lega sesangat

aimuni Izati said...

Yang sy punya 02 memang dari china sebb kluaran oppo kan..tapi alhmdulillah stakat nie okey jer,berpuas hatilah wlaupon hrga mencecah nk msuk 2k..tapi sy check punya imei td..alhmdulillah juga ori sy punya phone..fuhh..lega sesangat

Ideris Fahna said...

Klau 07 plak

Ideris Fahna said...

Klau 07 plak

mohd akhmar Mukhlisin said...

O5 ,06 n 07 pulau jejak

hafizul quran said...

Klau asus kod imei bpe plk

Unknown said...

Kalau 06 atau 07 buatan mogolia hahah

Kanafia Ibak suman said...

Kalau 06 atau 07 buatan mogolia hahah

johnjrambo rambo said...

x yah pakai hnset pakai public phone je ....

mfk projek said...

07 Malaysia

Muhammad Hanisz said...

Sy punye oppo f1 s 03

Muhammad Hanisz said...

Sy punye oppo f1 s 03

Jimmy Black said...

O6 dr pahang ikut ic haha

Unknown said...

Kalau 06 cmne ?

Nur Atikah said...

Kalau 06 cmne ?

PAk JUSTAN DI BATANG said...

Hari ini saya ingin mengunkapkan tentang perjalanan hidup saya,karna masalah ekonomi saya selalu dililit hutang bahkan perusahaan yang dulunya saya pernah bagun kini semuanya akan disitah oleh pihak bank,saya sudah berusaha kesana kemari untuk mencari uang agar perusahaan saya tidak jadi disitah oleh pihak bank dan akhirnya saya nekat untuk mendatangi paranormal yang terkenal bahkan saya pernah mengikuti penggandaan uang dimaskanjeng dan itupun juga tidak ada hasil yang memuaskan dan saya hampir putus asa,,akhirnya ketidak segajaan saya mendengar cerita orang orang bahwa ada paranormal yang terkenal bisa mengeluarkan uang ghaib atau sejenisnya pesugihan putih yang namanya Mbah Rawa Gumpala,,,akhirnya saya mencoba menhubungi beliau dan alhamdulillah dengan senan hati beliau mau membantu saya untuk mengeluarkan pesugihan uang ghaibnya sebesar 10 M saya sangat bersyukur dan berterimakasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala berkat bantuannya semua masalah saya bisa teratasi dan semua hutang2 saya juga sudah pada lunas semua,,bagi anda yang ingin seperti saya dan ingin dibabtu sama Mbah silahkan hubungi 085 316 106 111 saya sengaja menulis pesan ini dan mempostin di semua tempat agar anda semua tau kalau ada paranormal yang bisah dipercaya dan bisa diandalkan,bagi teman teman yang menemukan situs ini tolong disebar luaskan agar orang orang juga bisa tau klau ada dukun sakti yg bisa membantuh mengatasi semua masalah anda1.untuk lebih lengkapnya buka saja blok Mbah karna didalam bloknya semuanya sudah dijelaskan PESUGIHAN DANA GHAIB TANPA TUMBAL

puteri arisya said...

Di sini ada tips macam mane nak check atau tentukan sama ada handphone tu original ataupun cap ayam.

Ikut langkah-langkah seperti di berikut :

Taip *#06#
Akan keluar IMEI number ( International Mobile Equipment Identity)
Semak no IMEI anda, pada kedudukan ke 7 dan 8. Contoh, 358671017470473
Kedudukan no 7 dan 8 adalah seperti ******01*******

Untuk semak sama ada phone ANDA ori atau tidak, check kod di bawah.

02 atau 20 [dari Kilang Emirates atau India] = LOW QUALITY

08 atau 80 [dari Kilang Germany] = FAIR QUALITY

03 @ 30 atau 04 @ 40 [dari Kilang China] = GOOD

06 atau 60 [dari Kilang Hong Kong, China atau Mexico] = GOOD

05 atau 50 [dari Kilang Brazil, USA atau Finland] = VERY GOOD

01 atau 10 [dari Kilang Finland] = VERY GOOD

00 [dari Kilang Asal Handphone] = BEST MOBILE QUALITY

13 [dari Kilang Azerbaijan] = VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH

❤❤Jadilah pembeli yang BIJAK anda mampu MENGUBAHNYA.❤❤

puteri arisya said...

hat tukang info pun xpernah nak reply kawan2 lain tanya pun. apa pnya min lah. aduh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...