Tempahan Trophy & Medal

Tempahan Tshirt & Jersi

Wednesday, May 9, 2012

Pameran dan Pertunjukan Ular Di Muzium Kedah (6 Mei 2012 - 6 Jun 2012)PAMERAN  DAN PERTUNJUKAN ULAR : BISA  BERBISA
06 MEI 2012 HINGGA 30 JUN  2012Kerapkali pasti ada sahaja kaitan misteri apabila bercerita tentang ular. Bagaimana ia bergerak pantas walaupun tanpa sebarang kaki yang mampu membawanya jauh ke merata-rata tempat? Bagaimana ia boleh membunuh mangsa dengan hanya sekali patukan dalam sekelip mata? Bagaimana ia boleh menelan mangsa yang jauh beberapa kali lebih besar dari saiz rahangnya?

Ular mempunyai banyak tarikan walaupun sangat ditakuti. Realitinya, hanya segelintir spesis  ular sahaja yang berbahaya dan boleh mengancam nyawa manusia. Saintis mengkelaskan lebih 3000 spesis ular dalam 18 famili. Setiap family memiliki ciri umum yang tersendiri. Family Colubridae ini tidak beracun berbanding family elipidae dan veripidae yang dikenali sebagai family yang sangat berbisa. Ular Tedung merupakan ular paling berbisa manakala Ular Kapak mudah dikenali kerana kepalanya yang berbentuk segi tiga. Family Ular Boa dan Sawa pula tidak berbisa dan membunuh dengan cara menjerut. Ular Air pula membiak di laut dan lebih banyak menghabiskan masa dalam air berbanding di darat.

Terdapat banyak lagi aspek menarik tentang kehidupan ular, iaitu dari perbezaan rekabentuk, perlakuan, sistem  pertahanan diri, habitat dan lain-lain lagi. Apa yang dipaparkan dalam pameran ini diharap akan menggambarkan tentang informasi dan pengetahuan tentang haiwan yang diberi nama ULAR ini.

Sebelum ini, pameran ini telah diadakan di tiga buah muzium iaitu Muzium Negara, Muzium Negeri Kelantan dan Muzium Negeri Perak. Pameran ini telah berjaya menarik begitu ramai pengunjung ke muzium tersebut.

Sehubungan dengan itu, Muzium Negeri Kedah juga berharap dengan adanya pameran seperti ini, akan dapat menarik lebih ramai pengunjung mengunjungi Muzium Negeri Kedah bagi tempoh tersebut.

HARGA TIKET   
i.            Dewasa                                             - RM4.00
ii.            Kanak-kanak  (6-12 tahun)                 - RM2.00
iii.           Pelajar sekolah beruniform (Menengah dan Rendah)   - RM2.00

* Harga Tiket potongan sehingga 25% sebelum 30 April 2012 – boleh didapati di Muzium Negeri Kedah Darul Aman

PENGISIAN PAMERAN
a.    Maklumat bertulis
-  Jenis dan keluarga ular.
- Anatomi ular – lihat di mana letaknya hati, jantung, hempedu, aesofagus paru-paru dan lain dalam seekor ular.
-  Cerita lagenda ular dalam mitos dan kepercayaan.
-  Ular untuk perubatan.
-  Cara merawat bisa ular dan pertolongan cemas.
-  Gejala dan tanda patukan ular.
- Cara menghalang ular memasuki rumah dan anda pasti teruja dengan gambar-gambar menarik yang dipamerkan.
b.    Pameran ular dari 130 spesis dalam kotak berkaca
c.    Gadis bersama 100 ekor ular berbisa sepanjang pameran ini diadakan
d.    Pertunjukkan Ular.
-  Pertunjukan ini akan dikendalikan oleh Encik Hussinenee bin Dastagia, penjinak ular yang terkenal di mana bakat dan seni menjinakkan ular ini telah diwarisi oleh beliau dan keluarga dari turun temurun. Allahyarham bapa beliau Dastagia bin Husini adalah penjinak ular yang sangat terkenal dan telah memecahkan rekod Guiness book of Record.
e.    Sesi bergambar dengan Ular.
-  Bergambar sambil dililiti ular sawa Burma (Burmese Python) atau albino molorus sepanjang 8 kaki.

AKTIVITI SAMPINGAN
Sepanjang pameran berlangsung aktiviti-aktiviti sampingan juga  akan diadakan di kawasan luar bangunan Muzium. Bagi memeriahkan lagi pameran ini serta untuk menarik minat pelawat ke Muzium Negeri Kedah, pelbagai aktiviti akan dilakukan. Diantara aktiviti yang dicadangkan seperti :-
 -          Dam Ular Gergasi
-          Permainan Video Game
-          Kuiz
-          Sukaneka kanak-kanak tadika
-          Mewarna kanak-kanak
-          Gerai-gerai Jualan
-          Dan lain-lain.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...