Saturday, January 29, 2011

Gula Padang Terap Sdn. Bhd.Gula Padang Terap Sdn Bhd (dahulu dikenali sebagai Gula Padang Terap Berhad) (GPT) ditubuhkan pada tarikh 14 Mac 1973 hingga memenuhi peningkatan permintaan gula yang berkualiti tinggi baik untuk pasaran domestik sahaja dan eksport. Kilang GPTSB di Jalan Padang Sanai, Kuala Nerang di Kedah Darul Aman, merupakan sebuah Kilang yang menghasilkan keperluan gula terbaik di Malaysia. 

GPTSB juga memainkan peranan utama dalam meningkatkan status sosial-ekonomi penduduk tempatan di Padang Terap di Kedah. Selama bertahun-tahun, GPTSB telah menyediakan peluang kerja dan peluang perniagaan kepada penduduk di Daerah Padang Terap serta  GPTSB juga memberikan latihan praktikal untuk pelajar di pusat pengajian tinggi. 

 Gula Padang Terap Sdn. Bhd.
Km 45, Jalan Padang Sanai
06300 Kuala Nerang
Kedah Darul Aman, Malaysia
Tel: 604-790 4235 / 786 5008
Fax: 604-786 4149 / 786 4242
http://www.gpt.com.my

 Ladang Tebu

Thursday, January 27, 2011

Info Sihat : Daun Ketum

Ketum adalah pokok yang berasal dari kawasan Asia Tenggara. Ia tergolong di dalam keluarga pokok kopi. Daun ketum lazim digunakan sebagai perangsang, sebagai ubat penenang, untuk rileks atau rehat, sebagai ubat penahan sakit, ubat mengatasi cirit birit dan rawatan untuk penagihan heroin. Ia boleh dikunyah dalam bentuk daun segar atau serbuk. Ia juga boleh direbus seperti teh, ataupun dihisap. Serbuk daun ketum boleh diperah dan dicampur dengan jus buah-buahan untuk mengurangkan rasa pahitnya.Ketum telah diharamkan penggunaannya oleh kerajaan Malaysia, Australia, Thailand dan Myanmar.

Tanda-tanda dan gejala
Kekerapan penggunaan daun ketum boleh menjadi satu tabiat. Penyalahgunaan daun ketum juga boleh menimbulkan gejala-gejala seperti keganasan, permusuhan, pengeluaran air mata yang kerap, sakit lenguh-lenguh di otot dan sendi, kerap membuang air kecil dan boleh menghadapi sembelit. (najis selalunya kelihatan gelap, keras dan kecil). Penggunaan daun ketum dalam jangka masa yang panjang boleh menghasilkan gejala tarikan/gian fizikal sepertimana yang dihasilkan dari penggunaan heroin, seperti merasa seram sejuk, muntah, cirit-birit, mudah marah dan sering menjadi letih-lesu. Gejala-gejala tarikan ini akan berakhir dalam jangka masa 4 @ 5 hari.

Kesan dan akibat 
Penggunaan daun ketum secara jangka panjang boleh menyebabkan kulit pipi menjadi gelap.Penagihan ketum juga boleh menyebabkan mereka mendapat sawan dan menjadi hilang akal (psikosis ketum).
www. infosihat.gov.my

Tuesday, January 25, 2011

Taman Awam Tunku Putra "Garden"

Taman Awam Tunku Putra atau lebih dikenali dengan panggilan 'Garden' merupakan satu kawasan rekreasi untuk orang awam beriadah, melakukan senaman seperti berjoging dan sebagainya. Kanak-kanak juga dapat bermain di taman ini kerana ianya mempunyai taman permainan. Taman ini terletak berdekatan dengan Kediaman Rasmi Tuan Pegawai Daerah Padang Terap. Ianya turut menyediakan kemudahan asas seperti tandas awam.


Arked MARA Kuala Nerang


Bangunan Arked MARA Kuala Nerang adalah sebuah bangunan 3 tingkat milik MARA yang terletak bersebelahan dengan Kompleks Sri Marsawa serta berdekatan dengan Majlis Daerah Padang Terap. Antara perniagaan dan pejabat yang beroperasi di sini adalah :-
* Restoran (Kak Mala Cafe)
* Butik Pengantin (Renjis Bridal)
* Kedai Runcit FnZ Maju
* Pejabat MARA Daerah Padang Terap
* Insuran Takaful Malaysia
* Kedai Menjual Pakaian & Aksesori Wanita

Monday, January 24, 2011

Kompleks Sri Marsawa


Kompleks Marsawa adalah sebuah bangunan milik Majlis Daerah Padang Terap. yang terletak bersebelahan bangunan Arked MARA Kuala Nerang. Antara perniagaan dan pejabat yang beroperasi dibangunan ini ialah :-
* Perpustakaan Awam
* Cyber Cafe
* Kedai Bingkai Gambar (Frame)
* Kedai Motor
* Kedai Runcit
* Kedai Makan
*

Arked MDPT 1 Arked MDPT Tembusu)


Arked MDPT 1 (Arked MDPT Tembusu) adalah sebuah bangunan 2 tingkat yang terletak di tepi Jalan Kuala Nerang, bersebelahan Pejabat Pos Kuala Nerang. Bangunan ini adalah milik Majlis Daerah Padang Terap. Antara perniagaan dan pejabat yang beroperasi dibangunan ini ialah :-
* Kedai Runci D'Purple
* Kedai Handphone & Topup (Ezamas)
* Pejabat Belia dan Sukan
* Kedai Mat Tayar
*

Sunday, January 23, 2011

Seri Juluk Resort


 
SERI JULUK RESORT terletak di kawasan seluas 20 relong ( 13.3 ekar ) di Lot 15 Kampung Kubang Julok, Naka, Kedah. Terletak dalam kawasan dusun buah-buahan seperti dokong, rambutan, durian, naga, manggis, kelapa pandan, langsat dan limau. Menyediakan tempat untuk aktiviti-aktiviti seperti Berkhemah, Kem Motivasi, Tapak Perkhemahan, Dusun, Buah-buahan, Homestay & Memancing.
Lot 15, Kampung Kubang Julok, 
06350 Naka, Kedah.

Camp Perik

 

Kem Belantara Elit


Untuk pertayaan sila hubungi Pak Long Rasyid ditalian :
017- 559 1720, 013- 484 8441, 012- 474 1652
http://kembelantaraelit.blogspot.com


Sunday, January 16, 2011

Hari Keputeraan Tuanku Sultan Kedah


 Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,

Ampun Tuanku,

Adalah patik dengan segala hormat dan takzimnya ingin menyembahkan ucapan tahniah kepada Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sempena Ulang Tahun Keputeraan yang ke- 83 . Semoga Duli Yang Maha Mulia Tuanku sentiasa diberkati Allah Subhanahu Wata'ala dan dilanjutkan usia serta beroleh kebahagiaan dan kesejahteraan.

Sekianlah sahaja persembahan ucapan patik dan disudahi dengan penuh hormat dan takzimnya.

Daulat Tuanku!
Daulat Tuanku!
Daulat Tuanku!

Bangunan Arked Bakawali


Bangunan Arked Bakawali adalah bangunan milik Majlis Daerah Padang Terap yang terletak di tepi Jalan Kuala Nerang (bersebelahan Shell Kuala Nerang). Antara perniagaan yang dijalankan di sini ialah :-
-Klinik Latipah
-Kedai Barang-barang Runcit
-Butik Pengantin (Butik Mawar)
-Kedai Kek & Roti Shufa
-Pusat Tuisyen Ajyad
-Kedai Guan Tiek (Pajak Gadai Emas)
-Kedai Telekominukasi (Naka Tech Enterprise)

Saturday, January 15, 2011

Kolej Mara Kuala Nerang


Latar Belakang
Kolej MARA Kuala Nerang memulakan operasi dan misi utamanya dalam mendidik anak bangsa bermula pada 1 Disember 1994. Pembinaannya telah menelan belanja sebanyak RM16 juta di dalam kawasan seluas 36 ekar yang terdiri daripada blok pentadbiran, blok akademik dan blok asrama. Pada asal pembinaan kolej ini, ia menggunakan peruntukan MRSM walaupun nama rasminya adalah Kolej MARA.

Kolej MARA Kuala Nerang terletak di daerah Padang Terap, Kedah Darulaman. Kolej ini dinamakan "Kuala Nerang" kerana lokasinya yang berhampiran dengan pekan Kuala Nerang iaitu pekan utama daerah Padang Terap. Pada asalnya kolej ini mempunyai sebuah blok pentadbiran yang bersambung terus dengan dua (2) blok akademik utama iaitu blok akademik Utara (kini dikenali sebagai Cemerlang) dan Selatan (kini dikenali sebagai Gemilang), Recreation Center (kini dikenali sebagai Dataran Usahawan), dewan selera, tiga (3) blok asrama iaitu blok L (kini dikenali sebagai Iman), blok P (kini dikenali sebagai Ikhlas) dan blok Q (kini dikenali sebagai Ikhsan), dua (2) unit rumah sebuah/banglow (kini salah satunya didiami oleh ketua warden), dua (2) unit kuarters guru semi-D, Dewan Badlishah, Pondok Pengawal, Perpustakaan dan surau.

Peta Lokasi Ke Kolej MARA Kuala Nerang

Alamat :
Kolej MARA Kuala Nerang
06300 Kuala Nerang
Kedah Darul Aman
No. Telefon : 
04-7867250, 04-7867255
No. Faks : 
04-7867254
Laman Web :  

Email : kmkn@mara.gov.my

Kompleks Pekan Selasa


Bangunan Kompleks Pekan Selasa adalah sebuah bangunan 3 tingkat yang terletak di tepi Jalan Kuala Nerang. Bangunan ini adalah milik Majlis Daerah Padang Terap & Koperasi Pekan Selasa. Antara perniagaan yang dijalankan dibangunan ini ialah :-
2. Pusat Internet (SmartGlobal)
3. Kedai Avon
4. Kedai Buku & Alat Tulis (Azuma Trading)
5. Kedai Dobi (Sri Dobi)
6. Ku Wan Harware
7. Kedai Aksesori Kereta
8. Butik Pengantin (Cinta Abadi Bridal)
9. Butik Pengantin (Pesona Bidadari - Saloon & Bridal)
10. Alan Elektrical (Peralatan Elektrik)
11. Mega Jaya Enterprise (Alatan Elektrik)
12. Restoran Rebung Madu
13. Pusat Tuisyen KN
14. Pejabat Amanah Ikhtiar
15. Pejabat RISDA (Stesen Kuala Nerang)
16. Pejabat Pro Star
18. Pusat Karaoke
20. Kedai Membalut Kusyen
21. Kedai IBN (Iklan & Kaligrafi)
22. Kedai Rawatan Muka, Sauna (Zalilah Beauty & Slimming)
23. Kedai Fotography (Fotophoto Konerang)
24. Kedai Tilam & Bantal (Bijaya Enterprise)
25. Kedai Peralatan Memancing

Monday, January 10, 2011

Pertubuhan Peladang Kawasan Kuala Nerang


Pertubuhan Peladang Kawasan Kuala Nerang
Lot 40, 41 & 42
Pekan Baru Kuala Nerang,
06300Kuala Nerang, Kedah Darul Aman.
Email : ppkkualanerang@yahoo.com
http://www.lpp.gov.my
(* Jalan Semeliang)

Perpustakaan Awam Kuala Nerang


PERBADANAN PERPUSTAKAAN AWAM KEDAH
Perpustakaan Pekan Kuala Nerang
Kompleks Marsawa, 06300 Kuala Nerang
Kedah Darul Aman.
http://www.kdhlib.gov.my
Tel: 04-7865298

Pejabat Daerah dan Tanah Padang Terap


Pejabat Daerah dan Tanah Padang Terap
06300 Kuala Nerang, Kedah Darul Aman.
(Lokasi : Bukit Gedong, bersebelahan Terap Inn)

Pejabat Pertanian Daerah Padang Terap


Pejabat Pertanian Daerah Padang Terap
06300 Kuala Nerang, Kedah Darul Aman
(Lokasi : Jalan Hospital, bersebelahan Hospital)

Facebook nak tutup????

Kat fb ramai dok sembang pasai fb nak tutup. Betoi ka?"Mark Zuckerberg announced that Facebook will be shut down in March. Managing the site has become too stressful"

“I don’t care about the money,” said Zuckerberg. “I just want my old life back.”

The Facebook Corporation suggests that users remove all of their personal information from the website before March 15th. After that date, all photos, notes, links, and videos will be permanently erased. 

Kita pakat-pakat tunggu dan lihat, apa yang bakal terjadi..... 

Saturday, January 8, 2011

Mini Muzium Padi


SEJARAH :

Asalnya mini muzium ini  hanya sebuah rumah usang yang digunakan untuk pesawah dahulu kala berehat setelah penat menanam padi. Setelah sekian lama peninggalan rumah tersebut diubahsuai dan  dijadikan Mini Muzium Padi bagi mengingati sejarah penanaman padi di kawasn tersebut. Pengubahsuaian tersebut dilakukan hasil dari kejasama penduduk kampung disekitar itu. Pengasas Mini Muzium Padi tersebut adalah En Hambali (JKKKP)  dan Penduduk Kampung Bendang Raja. Pelbagai khazanah peninggalan orang dahulu telah disimpan di dalam Muzium tersebut. Antaranya seperti, Alat Memancing Ikan, Pisau Pengerat Padi, Ketok Kerbau, Senjata-Senjata lama, Pakaian Bangsawan, Ketam padi dan sebagainya.

LOKASI :
Kawasan Sawah Padi di Kampung Bendang Raja, Jalan Puncak Janing.

Masjid Muadzam Shah, Kuala Nerang

Masjid Muadzam Shah
06300 Kuala Nerang, Kedah Darul Aman
( 6.257755, 100.611483 )


AMZ Unggul Enterprise

AMZ Unggul Enterprise
No 18, Pekan Baru
06300 Kuala Nerang, Kedah Darul Aman
(Jalan Semeliang, Kuala Nerang)

Menjual dan Membekal Baja, Racun, Alatan dan Bahan Pertanian, Makanan dan Ubat Ternakan serta Bahan Binaan.


Ar-Rahnu YaPIEM


Ar-Rahnu merupakan Pajak Gadai Islam yang menggabungkan konsep-konsep syariah Ar-Rahnu, Al Wadiah Yad Dhamanah dan Al Qard.
* Ar-Rahnu adalah mekanisme di mana satu barang berharga dijadikan sandaran yang terikat dengan pinjaman secara bercagar yang boleh dibayar dengannya, sekiranya pinjaman tersebut tidak dapat dijelaskan.
* Al Wadiah Yad Dhamanah adalah merujuk kepada simpanan barang berharga dengan jaminan. Setiap simpanan akan dikenakan upah simpan.
* Al Qard adalah merujuk kepada simpanan yang diberikan mengikut peratusan tertentu daripada nilai marhun.

Ar Rahnu YaPIEM Kuala Nerang
No. 12, Jalan Kuala Nerang,
Pekan Kuala Nerang, 06300 Kuala Nerang,
Kedah Darul Aman     
Tel : 04-786 8394 | Faks : 04-786 8382
(Sebaris Tabung Haji)

Agro Bank


Agro Bank Kuala Nerang
(Berdekatan Pejabat TNB)

Dewan Tunku Putra

  

Penubuhan Dewan Tunku Putra adalah bertujuan untuk memberi kemudahan kepada orang ramai dan pertubuhan-pertubuhan kerajaan/swasta bagi mengadakan majlis keramaian seperti ceramah, seminar, mesyuarat, pameran, pertunjukan pentas, majlis perkahwinan dan sebagainya. Dewan Tunku Putra juga mempunyai 3 buah gelanggang untuk permainan badminton bagi satu-satu majlis. Kadar sewa yang dikenakan untuk sebuah dewan ialah RM100 sehari. Manakala untuk 1 gelanggang, dikenakan sebanyak RM5 sejam.

Sumber : MDPT http://www.mdptk.gov.my

Gelanggang Futsal Bukit Gedong

Friday, January 7, 2011

Bank Rakyat


Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad (Bank Rakyat) membuka cawangannya yang ke-126 di Kuala Nerang pada 23 September 2010. Bank yang terletak di Pekan Baru Kuala Nerang, Jalan Semeliang ini merupakan cawangan kesembilannya di Negeri Kedah manakala yang ke-18 di wilayah utara.
 Bank Rakyat 
(Cawangan Kuala Nerang)
No 32A & 33A,
Pekan Baru Kuala Nerang
Jalan Semeliang, 06300 Kuala Nerang,
Kedah Darul Aman.
Tel :04-7860 377, 04-7860 375

Fax : 04-7860 385
www.bankrakyat.com.my

www.irakyat.com.my

CIMB Bank

Bank Simpanan Nasional

 
Bank Simpanan Nasional
Cawangan Kuala Nerang, Kedah
6B Pekan Kuala Nerang,
06300 Kuala Nerang, 
Kedah Darul Aman
Tel : 04-7866679

Thursday, January 6, 2011

PJ Sentosa Campsite


  • Alamat: PJ Sentosa Campsite,KM 33, Jln Puncak Janing,06300 Kuala Nerang, Kedah, Malaysia.
  • Tel: (+6 04) 786 5555
  • Fax: (+6 04) 786 6555

Dusun Resort
Dusun  Resort
KM 4, Jalan Padang Sanai,
06300 Kuala Nerang, Kedah Darul Aman.
Tel : 04-7864388, 04-7864377
Fax : 04-7864569


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...